Un material prețios pentru designeri – catifeaua

Voluptoase, stilate, elegante sunt toate acele rochii realizate din catifea. Catifeaua pare a fi unul dintre cele mai importante și mai prețioase resurse pe care o au la îndemână designerii pentru a-și concepe propriile creații. De altfel, cum era de așteptat și acest material prețios are o istorie pe măsură pe care o vom descoperi în paragrafele următoare.

Istoria catifelei

Considerată a fi o țesătură de lux, catifeaua se obține printr-un lung procedeu, aceasta fiind reprezentativă pentru clasa superioară în trecutul nu foarte îndepărtat. Cu o densitate aparte, țesătura lucioasă se poate mândri cu istoria interesantă și palpitantă pe care o deține. Deși până nu demult se spunea că acest material prețios provinde din Europa sunt din ce în ce mai multe voci, care spun că această țesătură considerată a fi pe placul reginelor își are originile în cultura estică. De altfel, în China au fost descoperite primele rămășițe de catifea care datează înainte de anii 221 – 206 înainte de Hristos.

Totodată se mai spune că în urma descoperirilor ulterioare s-a constatat faptul că acest material nobil este obținut din fire de mătase, iar în cultura chineză este cunoscută sub numele de „quirong”. Cu toate acestea, însă, Irakul pare să fie printre primii producători de catifea alături de Egipt. Conform cercetărilor se mai spune că orașul Cairo a fost pentru o lungă perioadă de timp considerat centru de producție de catifea. Ceea ce este interesant de spus este faptul că prin tehnica folosită pentru obținerea catifelei se consumau foarte multe resurse și pentru început aceasta era disponibilă doar pentru regalitate și pentru cei mai bogați oameni fiind un material de lux.

De altfel o altă teorie susține faptul că acest tip de material provine de fapt din vechea Persie și mai exact cuvântul catifea își are proveniența și din limba turcă „kadife”, dar și din neogreacă „katifes”. Chiar dacă nu se cunoaște cu exactitate proveniența materialului de lux un singur lucru este cert și anume că acest material nobil își păstrează aceași eleganță și în zilele noastre, doar cu mențiunea că în prezent un astfel de material și-l poate permite o bună parte dintre noi.

Drumul către Europa a materialului de lux

Cu toții suntem conștienți de existența Drumului Mătăsii în istoria Evului Mediu și se pare că tot atunci își are existența și acest material de lux, fiind conceput exclusiv din mătase și adus pe acest Drum. Ba mai mult decât atât acest tip de țesătură era foarte apreciață în acele vremuri, fiind și foarte scumpă în bine cunoscutele schimburi comerciale.

În Europa nobila țesătură a ajuns abia în anul 1200 în Italia, în cele trei orașe italiene, Genova, Florența și Veneția, fiind considerate centrul comercial al Europei în acea perioadă. În limba italiană catifeaua este denumită „velutto” și mai degrabă înseamnă „un material lânos”, ceea ce i-a dus pe cercetători cu gândul la realizarea unei imitații de catifea, aceasta fiind realizată din lână (lucrul acesta întâmplându-se în Sicilia) în defavoarea acelei catifele de lux realizată din mătase.

Întrebuințarea țisăturii de catifea

Și pentru că nimeni nu se mai poate îndoi de noblețea acestui material trebuie spus că în mare parte catifeaua era utilizată și deservea pentru realizarea pieselor vestimentare, dar și în alte domenii importante. De altfel, catifeaua era folosită pe post de tapet pentru pereți, tapițerii pentru diverse piese de mobilier, obiecte decorative, perdele, dar și multe altele.

De asemenea, această țesătură mai era utilizată pentru decorarea în interior a mijloacelor de transport din acea vreme, precum calești și litiere. Cu toatea astea trebuie specificat faptul că un rol important l-a avut catifeaua neagră, având în vederea că aceasta a reprezentat drept suport pentru tablouri, fiind utilizată în acest sens prima dată de către Marco Polo.

De asemenea, această țesătură mai era utilizată pentru decorarea în interior a mijloacelor de transport din acea vreme, precum calești și litiere. Cu toatea astea trebuie specificat faptul că un rol important l-a avut catifeaua neagră, având în vederea că aceasta a reprezentat drept suport pentru tablouri, fiind utilizată în acest sens prima dată de către Marco Polo.

Materialul preferat de designeri

Indiferent de componența și de structura pe care o poate avea materialul de catifea, aceasta face parte din acea categorie de materiale pe care orice designer le-ar îndragi și prin care și-ar putea pune în evidență creațiile. Indiferent că vorbim de catifeaua elastică, de cea cu imprimeuri sau cea în relief, catifeaua este nelipsită din garderoba oricărei femei. Și asta pentru că acest tip de material îți poate da un aer de eleganță, rafinament și în același timp poate fi considerat o emblemă a seducției.

Printre multe altele, piesele vestimentare realizate din catifea se pot asorta foarte ușor cu diverse accesorii, dar în mod special cu bijuteriile și pantofii. De altfel, catifeaua poate fi utilizată în piese vestimentare precum: rochii, sacouri și mai nou pe piață au apărut salopetele realizate din catifea. Așadar pe orice persoană de sex feminin vei întreba cu siguranță îți va spune că în propria garderobă se află cel puțin o piesă vestimentară realizată din catifea.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *